Ik kwam erachter dat het creëren van een onboarding niet moeilijk is, maar het opzetten van een programma dat echt impact maakt op de nieuwe medewerker én haalbaar is voor de organisatie wel!

over mij 1 optie 2

Mijn missie was geboren: Bedrijven helpen door mijn kennis en ervaring te delen over het ontwikkelen van een onboarding programma, zodat bedrijven een strategisch onboarding ontwerp hebben dat aansluit bij de doelstellingen, waarden en de cultuur van de organisatie.

over mij foto 2

In de wachtstand

Voordat ik je meeneem in mijn eigen onboarding journey, geef ik je inzicht in hoe ik ben gekomen tot mijn missie

Als jongste van een gezin met 2 grote broers, heb ik thuis altijd mijn “mannetje” moeten of misschien vooral wel willen staan. Ik ben opgegroeid in een klein dorp onder de rook van Rotterdam, waar ook zeker de Rotterdamse mentaliteit te voelen is. Als klein meisje keek ik altijd op tegen mijn twee grote broers. Dat wat zij deden, dat wilde ik maar wat graag ook doen. Gaan en niet nadenken was toen mijn motto. Het litteken op mijn voorhoofd is nog een aandenken aan deze tijd. Ook al is het leeftijdsverschil met mijn oudste broer 5 jaar en mijn jongste broer 2 jaar, als zij iets deden, wilde ik dat ook.

Als klein meisje heb ik op deze manier al ervaren, dat ik iets kan bereiken, zolang ik er maar voor ga.

Vanaf 2018 ging ik aan de slag bij multinationals

Hier werkte ik met diezelfde instelling. Ik wilde direct gaan, maar al snel merkte ik dat dit niet zo werkt. Ik werd voor mijn gevoel regelmatig in de “wachtstand” gezet, terwijl je als consultant maar wat graag snel je waarde aan het bedrijf wilt laten zien. Regelmatig werd tegen mij gezegd: “Doe maar rustig aan, je moet eerst de organisatie leren kennen”.

Vanuit mijn rol als consultant heb ik veel uiteenlopende onboarding programma’s
mogen ervaren. Bij de ene organisatie is alles tot in de puntjes geregeld, heb ik
direct mijn laptop, een buddy en word ik meegenomen in de organisatie. Bij een
andere organisatie zit ik de eerste week voornamelijk e-learning modules te
maken, om zo veel mogelijk informatie over de organisatie tot mij te nemen. Dit
is afhankelijk van de visie, missie, capaciteit en structuur van de organisatie. Ook
komt het voor, dat er helemaal niets is geregeld. Als ik binnenkom, zijn er geen
afspraken, geen buddy en is er geen vast onboarding programma.

Door deze ervaring als nieuwe medewerker zag ik dat het soms goed is om stil te
staan en verbinding te maken voordat er beweging plaats kan vinden.

De rollen werden omgedraaid

Toen ik voor het eerst de opdracht kreeg om een onboarding te ontwikkelen, werden de rollen omgedraaid. Ik was nu niet de nieuwe medewerker die ingewerkt moest worden. Ik was degene die ervoor moest zorgen dat de nieuwe medewerkers alles van de organisatie te weten kwamen en een fijne start kregen in de organisatie.

Het was mijn taak dat een nieuwe medewerker zo snel mogelijk een meerwaarde voor het bedrijf kon zijn. Mijn nieuwe passie was geboren: Ervoor zorgen dat een nieuwe medewerker zich fijn en prettig voelt bij de nieuwe organisatie, nieuwe team en nieuwe collega’s. Maar daarnaast ook zeker een programma dat uitvoerbaar is voor de afdelingen, een manager en het bestaande team.

Het is een samenspel tussen beiden, want alleen dan wordt er ook echt een fundament neergezet om op te kunnen bouwen. Hiervoor is het belangrijk eerst te kijken naar de mogelijkheden, een duidelijk plan te maken en na te denken wat uitvoerbaar en haalbaar is.

Kros Learning

Wat is typisch Claire?

Nog wat leuke feitjes over mij....

Met de Rotterdamse slag, dus: “Niet lullen maar poetsen”.

Mijn perfecte begin van de dag? Een lekkere cappuccino met het liefst een taartje. Dan kunnen we echt beginnen met werken.

Vrolijk en energiek, werken met een glimlach, dat zorgt voor een dosis positieve energie dat voelbaar is wanneer ik de deur binnen stap.

Met een duidelijk doel voor ogen of dit nu gaat over werk of sportdoelstellingen.

Ik houd van actie en vooruitgang. Als ik iets wil, dan ga er voor.

Wil je ook direct aan de slag om je nieuwe medewerkers een fijne start te geven in je organisatie?
Download nu mijn gratis e-book.